Ved du nok om offererstatning?

Nu sidder du ved dit skrivebord. Bøgerne foran dig er store og tunge. Du læser om straffeloven. Og du er nået til de kapitler, der handler om vold og offererstatning. I din optik er det soleklart, at når et menneske har været udsat for vold, så skal det have erstatning for den smerte, behandling, mv, som det har lidt. Og der skal ikke være slinger i valsen. Gerningsmanden – eller gerningsmændene – skal straffes – hårdt. Vold er forfærdeligt, og der er ingen undskyldninger for at slå eller voldtage.

Også for ting?

Men så læser du et eller andet sted, at offererstatning også kan tilkendes, hvis den der har lidt skade har fået ødelagt ting. Og det sætter tankerne i gang hos dig. Nytårshalløj. Hvad med alle de postkasser, der er blevet udsat for hærværk. Der har været nogle (unge?) mennesker ude midt om natten og de har sprængt mange menneskers postkasser i stykker. Er det vold?

Det er det sådan set ikke, fordi vi forbinder ’vold’ med at være aggressiv og misbrugende adfærd overfor et menneske. Men det er jo en bevidst udført gerning, der har påført uskyldige mennesker udgifter til at skulle sætte en ny postkasse op. Skal de ikke have erstatning? Og skal de mennesker, der ødelagde postkasserne ikke straffes? De har jo påført andre menneskers ejendom skade. Og de har udført en kriminel handling.

Hører den slags gerninger under loven, der beskriver reglerne for offererstatning? Eller hvordan? Er det tyveri? Nej. Du finder ikke svaret lige med det samme. Men det er da noget, du lige gerne vil spørge din vejleder på universitetet om.

72 timers reglen om anmeldelse

Du vender tilbage til kapitlerne om vold og offererstatning. Du læser om, at et menneske, der har været udsat for vold, skal anmelde hændelsen indenfor 72 timer til politiet. Du får også forståelse for, hvordan en sag om offererstatning forløber: Den skal nemlig rejses under den strafferetssag, som skal føres imod gerningsmanden.

Det er derfor, at strafferetsadvokater er så dyre: De skal nemlig ikke kun føre en sag imod en gerningsmand, så han kan blive straffet. De skal også føre en erstatningssag for voldsofferet, så han eller hun kan få den erstatning, som hun har krav på.

Der er specialadvokater i erstatningssager

Efter at have forstået, hvordan systemet fungerer og at en strafferetsadvokat faktisk går på to spor, idet han skal føre en sag for sin klient og imod gerningsmanden på en og samme tid, begynder du at læse om, hvad der skal ske, hvis gerningsmanden ikke kan findes. (Ofte ved vi jo ikke hvem det er, der har sprængt postkassen itu!) Du finder ud af, at der er noget, der hedder Erstatningsnævnet, som tager sig af de sager, hvor det ikke har været muligt for politiet at finde gerningsmanden. Dette er en helt anden form for erstatningssag. Og den skal ikke nødvendigvis anmeldes indenfor 72 timer, men den skal anmeldes inden for 24 måneder.

Jo, det er lidt kompliceret det her med offererstatning. Og var du selv i en situation, hvor du havde været udsat for vold, så ville du da – som det første – henvende dig til en erstatningsadvokat med speciale i offererstatning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *