Vil du have styr på din privatøkonomi? Det at lægge et budget er faktisk langt nemmere, end det lyder. Uanset hvad er det tiden og planlægningen værd, da det både giver overblik og økonomisk sikkerhed. Hvis du skal lægge et ordentligt budget og rent faktisk beneficere heraf, er det vigtigt at det er realistisk lagt. Hvis dit budget bliver lagt rigtigt, har du også større mulighed for at overholde det – og dermed succes.
Første skridt til god økonomi
Først og fremmest når du lægger dit budget for 2021 er det vigtigt, at du dedikerer dig til opgaven. Når du lægger det for første gang eller det er længe siden sidst du lagde dit budget, kan det godt tage en god rum tid, det er derfor også vigtigt at du giver dig selv god tid til at lægge det. Dernæst skal du have det praktiske klar, som pen og papir, NemID og en lommeregner. Følger du disse trin er du godt udrustet til at påbegynde den opgave, at lægge dit budget for 2021.
Kortlæg dine faste indtægter og udgifter
Når du skal lægge dit budget for 2021, er det vigtigt, at du får styr på dine faste indtægter. Indtægten er din løn, det du får udbetalt fra din a-kasse eller offentlige ydelser. Ydermere skal du medregne alle andre tillæg du får oveni, det kan for eksempel være børnebidrag. Dernæst er det vigtigt at få styr på dine faste udgifter, det er alle de udgifter du betaler månedligt, kvartalsmæssigt eller halvårligt. Det kan være alt fra husleje, elregning til licens og forsikringer. Når du lægger et budget, er det vigtigt du ikke betaler mere eller mindre i nogle måneder, end du gør i andre. du skal derfor beregne, hvad du betaler årligt og dernæst fordele det ligeligt ud på årets alle 12 mdr. På denne måde er du også sikker på, at du altid kan betale dine faste udgifter, når regningen kommer.
Variablerne – den svære, men nødvendige opgave.
Når du har beregnet dine faste udgifter og indtægter, har du også fået fastlagt dit rådighedsbeløb. Dette er det beløb skal du bruge til at dække dine variable udgifter, det er de udgifter der svinger hver måned. Variable udgifter er de penge du bruger på personlig pleje, husholdning og tøj. Beregn dine variable udgifter, ved at gå tre måneder tilbage på din kontooversigt. Når du har fået styr på, hvordan du har brugt dine penge før, kan du fastlægge, hvordan du vil bruge dem fremover. Start med et realistisk beløb på de livsnødvendige udgifter, såsom mad. Dernæst kan du kategorisere, de øvrige udgifter. Hvilke vil du prioritere, og hvordan vil du prioritere dem. Det er vigtigt, at du holder fokus på at lave en opsparing. Denne kan du bruge til uforudsete udgifter eller udgifter du ikke har råd til, at betale til en gang. Det vigtige ved budgetlægning er, at du bruger færre penge end du tjener, når du er færdig, må dit budget derfor ikke ende i minus. Rammen omkring dit budget skal være realistisk, så har du også større mulighed for at overholde det og dermed opnå en stabil og sikker privatøkonomi.