De fleste af os kender godt til, hvordan vi har det efter en dårlig nats søvn. Vi er trætte, måske sure og tvære. Vi fungerer ikke optimalt efter en nat med dårlig søvn. Vi havde måske en ond drøm. Vi vågnede efter den onde drøm, og i de første sekunder var vi urolige. Selvfølgelig åndede vi lettet op, da vi opdagede, at det ’bare’ var en ond drøm. Sengens tryghed og varme fik os da også til at blive liggende i sengen. Der gik måske nogle få minutter – og så sov vi trygt igen.
Afbrudt søvn
Men der er sket det, at vores søvn og de faser, som vores krop kommer ind i under søvnen, er blevet afbrudt. Og det er ikke så godt. Søvnen sigter jo i virkeligheden på, at vores krop – og hjerne – skal hvile sig. Og for at blive udhvilet så skal du igennem 5 faser, når du sover. De kaldes populært for ’søvnfaser’.
De fem faser kaldes ofte for: 1) Døs, 2) Let søvn, 3) Dyb søvn a, 4) Dyb søvn b – forskellen på den dybe søvns fase a og b er, at i fase b sover du endnu dybere, end i fase a – og: 5) Drømmesøvn.
Drømmesøvnsfasen indtræder som regel efter 1,5 times søvn. Det betyder, at når du drømmer, så har din krop været igennem de fire første faser, hvor kroppen får hvile. Det er en fase, hvor søvnen ikke er så dyb. Din hjerne er meget mere aktiv, end den er i de to forrige faser.
Sker der så det, at du vågner og er urolig efter en ond drøm, så brydes den cyklus af faser, som din søvn kommer igennem flere gange hver nat. Det betyder, at du får dårlig søvn – din krop får ikke de bedst mulige betingelser for at hvile sig.
Søvnproblemer
Vågner du ofte i løbet af natten – måske fordi den onde drøm vender tilbage – så har du et søvnproblem.
Søvnproblemer skal du gøre noget ved. Det er bestemt ikke sundt ikke at sove godt. Du har måske en idé om, at du bare skal have en ny madras – eller en ny hovedpude. Måske kan madrassen være grunden til din dårlige søvn. Men ofte er det ikke madrassens skyld. Det har noget at gøre med, at din hjerne hele tiden er aktiv – især i de perioder, hvor du ikke er i de dybe søvnfaser. Får du ikke sovet igennem alle faserne, så er det nok, fordi der er noget, du tænker på, som forstyrrer.
Hormoner
Det kan også tænkes, at din hjerne ikke får sendt signaler om den rigtige hormonproduktion til din krop, og du derfor kommer i ubalance – sådan hormonmæssigt i din krop. Det kan være farligt. Ofte ses den slags søvnproblemer udmønte sig i stress, som alle ved, kan føre til alvorlige fysiske og eller mentale sygdomme.
Du skal derfor sørge for at sove godt. Og kan du af en eller anden grund ikke det – så kunne du undersøge, hvilke muligheder du har for at få coaching, så du kommer til at sove bedre.