Vi går i gennemsnit 8.000 – 10.000 skridt om dagen, og det kan give fodproblemer. Alt i alt bliver det til ca. 180.000 km. gennem livet. Hver gang du tager et skridt, er det dine fødder, der fordeler kroppens vægt. Derfor påvirker det hele kroppen, hvis der er problemer med fødderne.
Får du fodproblemer, kan en fodterapeut muligvis afhjælpe problemet. Fodterapi er yderst effektivt, når det kommer til alverdens former for fodproblemer. Hos Novaindex.com finder du stort set samtlige fodterapeuter i Danmark i overskuelige oversigter.
- Find fodterapeuter i Frederiksberg
- Find fodterapeuter i København
- Find fodterapeuter i Aarhus
- Find fodterapeuter i Odense
- Find fodterapeuter i Roskilde
Lad en fodterapeut hos Novaindex.com afhjælpe dine fodproblemer allerede i dag. Alternativt kan du også lade en fodplejer kigge på dine fødder.
Fodfakta
Hvor meget ved du om dine fødder?
- Foden består af 26 knogler, 33 led, 107 ledbånd og 19 muskler.
- Foden, der udgør ¼ af kroppens knogler, fordeler hele kroppens vægt hver gang, der tages et skridt. Derfor er hele kroppen ude af balance, hvis foden er ude af balance.
- Det er forfodens tværbue og forfodens længdebue, der gør foden elastisk. Disse buer består af sener og muskler, der fungerer som støddæmpere fordi de giver efter og fjedrer hver gang, der tages et skridt.
- Dine fødder har sammenlagt 25.000 svedkirtler, som tilsammen kan frigøre omkring 400 ml. væske om dagen.
- Den bedste fodmotion er at gå fordi det holder foden i gang. Det kan også være med til at forbedre dit generelle sundhedsniveau.I langt de fleste tilfælde skyldes fodproblemer enten forsømmelse, dårligt fodtøj eller manglende vejledning om rigtig fodpleje.
- Kvinder får langt oftere problemer med fødderne end mænd, dette skyldes bl.a. høje hæle og spidse snuder.
- Fødderne afspejler kroppens generelle sundhedsniveau, f.eks. kan de første symptomer på sygdomme som sukkersyge (diabetes) og leddegigt vise sig i fødderne.
- Den ene fod kan være større end den anden. Når du køber sko, er det vigtigt at vælge sko, der passer til den største fod. Du kan for eksempel måle din fod og ud fra vores måleskema kan du se, hvilken skostørrelse du skal bruge.
- En gennemsnitsperson går mellem 8.000 og 10.000 skridt om dagen. Det bliver til omkring 180.000 km. gennem livet. Det er derfor vigtigt, at du passer godt på dine fødder.
Hvilken fodtype har du?
Alle mennesker har forskellige fødder og dermed også forskellige behov. Din fodtype har betydning for dit valg af fodtøj og nedenfor har vi beskrevet de forskellige fodtyper og hvilke sko, der passer til den fodtype.
Høj svang
En fod med en høj svang har tendens til at overbelaste hæl og forfod fordi den bruger mellemfoden meget lidt i gangafviklingen. Dette ses på billedet ved, at der ikke er forbindelse mellem hæl og forfod. Dette kan medføre ømhed og smerter i hæl og forfod. En fod med en høj svang er derudover ofte rigid (stiv) og høj, hvilket stiller krav til skoens pasform og volumen.
Skotips til fødder med høj svang
Har du en høj svang, er det vigtigt at:
- vælge sko af stødabsorberende materiale, så hæl og forfod aflastes mest muligt
- vælge sko med justerbar lukning, som sikrer, at der er plads nok i skoen
- vælge sko med høj tåkappe da det giver fødderne plads til at arbejde
- vælge sko uden høje hæle fordi det øger presset på forfoden
- vælge sko med god plads til forfoden fordi det ekstra pres på forfoden, gør den bredere
Lav svang
Har man en lav svang træder man ofte ned på hælen, videre på en stor del af fodsålen og sætter af med forfoden. Ved denne gangafvikling udsættes hele fodsålen for et stort pres som med tiden kan give smerter. Nogle gange giver svangen også efter for kropsvægten og synker ned og man ender med at støtte på en større del af fodsålen.
En vigtig del af fodens støddæmpning foregår ved, at svangen giver sig en lille smule, når foden møder underlaget. Denne støddæmpning er minimal eller mangler, når man har en lav svang, og dette kan give tæthedsfornemmelse og smerter i fødder og underben.
Skotips til fødder med lav svang
Har du en lav svang, det vigtigt at:
- vælge sko med god svangstøtte som støtter svangen og retter foden op
- vælge sko med fasthælkappe som styrer foden i gangafviklingen og forhindrer overpronation
- vælge sko med god plads til mellemfoden, da den nedsunkne svang gør foden bredere
- Et indlæg med svangstøtte kan hjælpe foden fordi det løfter svangen op og forhindrer foden i at vrikke indad.
Normal svang
Har man en normal svang er presset på foden ligeligt fordelt. Man træder ned på hælen og videre på ydersiden af foden og sætter af med forfoden. Alligevel oplever folk med en normal svang ofte smerter. Dette skyldes som regel valg af forkert fodtøj.
Skotips til fødder med normal svang
Har du en normal svang, er det vigtigt at:
- vælge sko med en god bredde, så foden ikke bliver klemt og tæerne kan bevæge sig
- vælge sko med god stødabsorbering
- vælge sko uden for høj hæl og spids snude, da det øger presset på forfoden samt presser tæerne sammen
Forfodsplatfod
Forfodsplatfod kaldes i daglig tale for nedsunken forfod, hvilket betyder, at fodens tværbue ved mellemfodknoglerne er blevet falde. En fodfodsplatfod kan skyldes svage ledbånd og muskler, men årsagen kan også være sko med høje hæle.
Når man går i høje hæle, skal man bære næsten hele kroppens vægt på forfoden. Forfodplatfod medfører først og fremmest hård hud og ligtorne, men de følenerver, der ligger under forfoden kan også blive klemt og give meget stærke smerter.
Skotips til fødder med forfodsplatfod (nedsunken forfod)
Har du en nedsunken forfod, er det vigtigt at:
- vælge sko med bløde såler og god stødabsorbering, som aflaster foden i gangafviklingen
- Et indlæg med forfodspelotte kan også hjælpe, da det aflaster under og løfter tværbuen.
- En forfodsplatfod kan desuden aflastes ved hjælp af fodgymnastik, der optræner de muskler, der opretholder tværbuen.